english suomenkielinen Chinese

Kiinan vientimahdollisuudet pk-yrityksille – seminaari eduskunnan Pikkuparlamentissa

22.05.2014

Hermia Yrityskehitys puhumassa asiantuntijana eduskuntaseminaarissa Suomen pk-yritysten vientimahdollisuuksista Kiinaan

Hermia Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Pekka Jussila osallistui asiantuntijana kansanedustaja Mika Niikon järjestämään tilaisuuteen 20.5. suomalaisten pk-yritysten vientimahdollisuuksista Kiinaan. Puhujina tilaisuudessa oli mm. Pienyrittäjät ry:n puheenjohtaja Harri Jyrkiäinen sekä Tekes asiantuntija Markku Lämsä. Yleisöä oli mukavasti paikalla ja heidän joukossaan myös pienyrittäjiä.

Yleinen mielipide seminaarin puhujilla oli, että pienyritykset tarvitsevat apua ministereiltä ja myös muilta kansanedustajilta saadakseen kanavia auki Kiinaan. Tekesin asiantuntija tilaisuudessa ollut Markku Lämsä totesi myös hyvin selkeästi, että ”Kiinassa, jossa valtiojärjestelmä on autoritäärinen ja ylhäältä ohjattu, ovien avaaminen ja tuki valtiollisella tasolla on tärkeää.”

Tilaisuudessa puhunut Kiinan Suomen Suurlähetystön edustaja Lin Xuan totesi, että suomalaiset pk- yritykset ovat erittäin tervetulleita yhteistyöhön kiinalaisten kanssa. Samalla hän totesi, että kiinalaisia yrityksiä on etabloitunut Suomeen alle kaksikymmentä, kun suomalaisia on Kiinassa noin 300-400 kpl.

Niikon mukaan nykyisellään valiokuntamatkat eivät tuo Suomelle sellaista hyötyä, jota niillä haetaan. Hänen mukaansa kansanedustajien tulisikin eri kohteisiin tutustumisen sijaan osallistua yritysdelegaatioiden matkoille ja näin auttaa suomalaisia yrityksiä konkreettisesti uuden viennin aikaan saamiseksi. ”Miksi emme vastaisi yhä useammin sellaisten tilaisuuksien kutsuihin, joissa voisimme esitellä suomalaisia yrityksiä ja tuotteita Kiinan päättäjille ja suoraan yrityksille? Onko Valiokuntamatkoista tullut itsetarkoitus vai olisiko aika vaihtaa toimintatapoja sellaisiksi, joista myös valtio hyötyisi?” Mika Niikko kysyy.

Kiinan markkinat ovat jättimäiset ja niistä riittää siivunsa myös suomalaisille pk-yrityksille. Tämä vaatii toisinaan nopeutta tarttua tilaisuuksiin ja esille nouseviin mahdollisuuksiin, johtajuutta, päättäväisyyttä ja sopivaa riskinottoa. Hermia Yrityskehityksen toimitusjohtaja Pekka Jussilan mukaan myös pieni suomalainen yritys voi löytää Kiinasta asiakkaan ja yhteistyökumppanin, jopa suuren yrityksen, oikeita ja tehokkaita verkostoja hyödyntämällä. ”Kiinassa poliittinen tuki on tärkeää, ja kansanedustajien läsnäolo yritysten kiinalaisissa yritystilaisuuksissa on siksi arvostettavaa ja konkreettista viennin edistämistä”, Jussila kiteyttää. ”Monen vierailun jälkeen tulokset ovat kuitenkin usein vähäisiä ilman rakennetta, joka pystyy auttamaan vierailujen juhlien jälkeisessä konkreettisessa ryskätyössä. Siksi olemme nähneet tarpeelliseksi perustaa oma yhtiö WITTC Ltd. Wuxiin, Kiinaan, joka rakenteensa kautta tarjoaa käytännön apua myyntiin ja asiakasprojektien läpivientiin”, Jussila sanoo.